Trošak jednokratne hirurške maske povećava se 6 puta, cijena jednokratne zaštitne odjeće povećava dvostruko! WHO poziva na povećanje cijena.

- Mar 04, 2020-

Cijena jednokratne kirurške maske i jednokratnih zaštitnih obloga povećava se oštro i ludo.

Očekuje se da će se globalna ponuda osobne zaštitne opreme povećati za 40% zbog širenja coronalvirusa.

"Zabrinuti smo da će opskrba osobnom zaštitnom opremom diljem svijeta biti sve više poremećena povećanom potražnjom, skladištenjem ili zloupotrebom, s posljedičnom štetom sposobnosti zemalja da odgovore", rekao je Tandsai.

Pozvao je proizvođače da hitno povećaju proizvodnju medicinskih proizvoda kako bi zadovoljili potražnju i osigurali opskrbu, a vlade da podstaknu poduzeća za povećanje proizvodnje, poput ublažavanja ograničenja izvoza i distribucije na osobnu zaštitnu opremu i druge medicinske potrepštine.

Pozovite proizvođače da povećaju proizvodnju sanitetskog materijala

S ograničenim pristupom medicinskim potrepštinama poput rukavica za jednokratnu upotrebu, jednokratnih kirurških maski, zaštite lica, jednokratnih izolacijskih odijela i pregača za jednokratnu upotrebu, nedostatak će spriječiti liječnike, medicinske sestre i druge zdravstvene radnike koji nisu na prvom mjestu te da budu adekvatno opremljeni za zbrinjavanje pacijenata s bolešću , Rekao je dr. Tandesay. A bez zaštite zdravstvenih radnika, epidemija se ne može zaustaviti.

"Opskrba može potrajati mjesecima, a tržišna manipulacija je puka, a zalihe se često prodaju najpovoljnijim ponuđačima", rekao je. Iako je WHO isporučio gotovo pola milijuna jedinica osobne zaštitne opreme u 27 zemalja, zalihe se brzo smanjuju.

S tim ciljem, WHO je izdao smjernice o racionalnoj upotrebi osobne zaštitne opreme i efikasnom upravljanju lancima opskrbe. Također je surađivala s vladama, proizvođačima i globalnom mrežom pandemijskih lanaca opskrbe (PSCN) na promicanju rasta proizvodnje i sigurnoj opskrbi u zemljama s ozbiljnim ili visokim rizikom od katastrofe.

SZO je pozvala proizvođače da hitno povećaju proizvodnju kako bi zadovoljili ovu potražnju i osigurali opskrbu, te pozvala vladine poticaje da se proizvođači potaknu na povećanje proizvodnje, poput ublažavanja ograničenja izvoza i distribucije osobne zaštitne opreme i drugih medicinskih potrepština.

"Ovdje se radi o jedinstvu. SZO ili sama industrija ne mogu riješiti ovaj problem. To zahtijeva da svi zajedno radimo na tome da sve zemlje zaštite naše zdravstvene radnike", rekao je Mr.Tandsai.

Druge bi države mogle slijediti kinesku ulogu u smanjenju novih slučajeva

U protekla 24 sata Kina je prijavila 129 novih potvrđenih slučajeva, što je novi pad od 20. siječnja, izvijestio je dr. Tandsai. Izvan Kine prijavljeno je 1.848 slučajeva u 48 zemalja.

Kao odgovor, Maria Van Kerkhove, tehnička direktorica programa zdravstvenih stanja WHO-a, izjavila je da je broj slučajeva u Kini počeo opadati od kraja siječnja. Pad se nije dogodio samo u pokrajinama izvan Hubei-a, Kina, već se nastavio i unutar Hubei-a, u Kini, posebno u Wuhan-u, Kina.  

Kao dio tima stručnjaka WHO-a koji su WHO posjetili Kinu u veljači, on je rekao: "Za vrijeme našeg boravka u Kini, pomno smo pregledali podatke. Vjerujemo da je ovaj pad realan. Razlog za koji mislimo da je to jer vidimo posao u Kini o otkrivanju slučajeva, praćenju kontakata, dometa za testiranje i drugim sustavima za praćenje u tijeku. "

"Vidjeli smo cijeli niz mjera koje je Kina poduzela i spomenuli smo osnovne javnozdravstvene mjere koje je Kina poduzela", rekao je. Vjerujemo da je to imalo utjecaja na promjenu prirodne putanje izbijanja u Kini. "

To bi se moglo dogoditi i u drugim zemljama, kaže on. WHO vjeruje da i druge zemlje, uključujući Italiju, Južnu Koreju i Iran, mogu uspjeti u smanjenju novih slučajeva sve dok druge zemlje poduzmu agresivne mjere za identificiranje slučajeva, kontaktne kontakte, socijalno otuđenje, planove higijene ruku i planove reagiranja.

Svaka zemlja trebala bi usvojiti restriktivne zaštitne mjere u skladu sa svojom situacijom.  

Michael Ryan, izvršni direktor zdravstvenog programa WHO-a, rekao je da WHO može preporučiti samo zemljama, a ne prisiljavati ih da koriste javnozdravstvenu mjeru, ali može izazivati zemlje kada nametnu ograničenja koja prelaze preporuke WHO-a. , i to je učinila.

"Primijetili smo da zemlje koje koriste ograničenja putovanja kao jedino javno zdravlje i intervenciju nisu dobro pripremljene", rekao je Ryan. Jer kada se uvoze slučajevi, oni su uhvaćeni.  

Ryan tvrdi da je oslanjanje samo na ograničenja putovanja i pregleda na aerodromima vrlo slab alat za javno zdravstvo. Ali razumljivo je ako države provode ograničenja putovanja ili savjete o putovanjima kao dio sveobuhvatne strategije javnog zdravstva i primjenjuju vremenski ograničene, utemeljene i razumne mjere.

G. Tandsai je dodao: "Krajnji je izbor onoga što učiniti je na samim zemljama. No, naš je savjet da pod vlastitim procjenama poduzmete mjere koje su proporcionalne riziku za javno zdravlje."